Met deze titel kwam Joeri Cortens van natuurpunt dinsdagavond 11 maart, uitleg geven over deze kwestie. Twee uur lang kon het publiek genieten van een hele leerrijke avond. Joeri legde het verschil uit tussen bijen en wespen, liet ons kennis maken met de verschillende soorten bijen en hun levenscyclus, vertelde ons dat mannetjesbijen enkel goed zijn om te paren niet welkom zijn in het nest en zoveel meer interessante dingen.

Dat het de laatste jaren, om allerlei redenen niet meer zo goed gaat met de bijenpopulatie zal u waarschijnlijk wel al gehoord hebben.

De bijtjes die we in onze tuinen aantreffen zijn meestal solitaire. Tenzij je in de nabijheid van een imker woont uiteraard. We kunnen met zijn allen er voor zorgen dat er weer wat meer van deze nuttige diertjes bijkomen door wat meer verscheidene bloemsoorten in de tuin te planten en het plaatsen van bijenhotels. Deze kan je in de handel kopen maar ook op een gemakkelijke manier zelf maken. Voorbeelden daarvan vind je genoeg op internet.

Wist u dat er bijen bestaan met lange en korte tongen? De langtongen halen hun nectar meestal in de klokjesbloemen. Bijen met korte tongen vertoeven meestal op “platte” bloemen zoals madeliefjes. Ook klaverbloemen (bij voorkeur paarse), bloemen van bieslook of opgeschoten ajuin die in bloem staan zijn zeer geliefd bij bijen.

Verslag & Foto’s : Johan Temmerman / Nnieuws.